Vi vil ha flere lærlinger!
Mann eller kvinne - resepsjonist, kokk eller kranfører. Vi tar imot lærlinger nå!
Slik er lærlingelivet i Håndverksgruppen
Aurora har alltid likt å være kreativ, og malerkosten har vært hyppig i bruk hos maleren fra Lørenskog. Riktignok mest på kunstlerretet, før hun bestemte seg for å ta interessen et hakk videre.
At det ble overflateteknikk hun skulle studere, ble først tydelig da hun innså at faget innebærer mye mer enn maling av nybygg.
Det dekker nemlig alt fra renovering og dekorarbeid, til store flater og veggmalerier. Teknikkene er mange, bare innen malerfaget. Innen overflatebehandling, enda flere. Og dette var interessant for Aurora.
- Som lærling blir du presentert for alle jobbene innen faget, men du merker fort hva som er mest interessant for deg. Og da kan du spesialisere deg innenfor disse teknikkene, forteller Aurora som jobber på alt fra små, enkle maleprosjekter til store og mer avanserte renoveringsprosjekter. Her får hun både brukt kreativiteten sin og sin sans for presisjon.
– Jeg ønsket meg et yrke som kunne gi meg en fast og fysisk krevende jobb - og en jobb som trengs. Det får jeg i malerjobben, forteller Aurora som faktisk har jobbet på Slottet.
- Det var jo helt fantastisk, hvem andre har møtt Kronprins Håkon på jobb på en onsdag liksom!
Trygg opplæringsbedrift
Ingar Aasen er daglig leder i Malermester Buer Drammen. Han forteller med glødende driv om avanserte teknikker som legging av bladgull og gotisk bokstavkunst, før han i neste øyeblikk viser frem en lekker rustrød veggflate, nymalt og med matt finish.
Med bredt samfunnsengasjement og god dialog med de ulike fagopplærlingsetatene, yrkesskolene og dyktige lærlingeansvarlige, regnes selskapet som en av bransjens beste opplæringsbedrifter for malerfaget.
– Hos oss er vi femten stykk som har gått på kurs hos OB Viken, opplæringskontoret, for å kunne møte og følge opp de unge menneskene som kommer inn på best mulig måte, forteller han.
Rom for voksenlærlinger
Av de over 90 ansatte i Malermester Buer Drammen, utgjør lærlingene rundt ti prosent.
Ingar påpeker at selv om de er forpliktet overfor skolene å få inn de yngste først, er det som regel plass til voksenlærlinger – enten hos dem eller hos de andre selskapene i Håndverksgruppen.
- Voksenlærlingene er ofte vant til å ta større ansvar og kan ha en litt annen motivasjon enn de yngste. Noen trenger en ny sjanse og blanke ark, sier Ingar. Han forteller at de tar muligheten på alvor og gjør maksimalt ut av den.
CEO i Håndverksgruppen Øyvind Emblem støtter sin kollega i Drammen. Han forteller at det er et enormt behov for arbeidskraft i bransjen - og at dette kan bety muligheter for folk som ønsker å omskolere seg.
Håndverksgruppen tilbyr derfor en rekke utdanninger for voksenlærlinger.
– Som voksenlærling får du normallønn mens du lærer og tar fagbrev. Er du over 22-25 år og har den rette innstillingen, så er dette nok. Du trenger altså ingen formell bakgrunn så lenge du er nysgjerrig, ivrig og lærevillig, sier Øyvind Emblem.
En frigjørende hverdag
Aurora går mot slutten av sitt første år som lærling. Hun stortrives i sin nye hverdag. Motivasjonen er det ingenting å si på.
- Det var vanskelig å se for seg hvordan hverdagen skulle bli, men det er veldig gøy og jeg liker å gjøre meg flid med hver eneste ting jeg jobber med, forteller hun.
På jobb har hun prosjektledere som bestemmer hvilke prosjekter hun og kollegaene skal jobbe på fra uke til uke.
- Jeg følges godt opp av kollegaene mine, og så dokumenterer jeg arbeidet til opplæringskontoret hele veien, forklarer hun.
Aurora nøler ikke med å anbefale yrkesvalget til andre med lignende interesser som henne.
- Jeg tror yrket passer bra om du er interessert i kunst og håndverk, for eksempel. Dessuten er det jo noe veldig frigjørende ved å jobbe fysisk som dette, avslutter hun og håper hennes opplevelse kan inspirere deg til å tenke nytt i arbeidslivet!