– Man kan faktisk velge en jobb man synes er gøy
Derfor er Marie sykt opptatt av å fortelle andre om maleryrket.
Marie Randen har alltid vært kreativ. Hun elsker å male og tegne på lerret, og hun synger i et av Norges ledende ungdomskor. Planen hennes var egentlig å utdanne seg til å bli toller eller politi, men under arbeidsuka på ungdomsskolen fikk hun øynene opp for malerfaget.
– På skolen synes jeg det var lite fokus på yrkesfag. Vi ble fortalt at det var større sannsynlighet for å få jobb med studiespesialisering – det stemmer jo ikke! Man kan faktisk velge en jobb man synes er gøy.
Naboen til Marie jobbet nemlig som antikvarisk maler, og under arbeidsuka fikk hun være med naboen på jobb. Dette vekket interessen for en helt ny karrierevei, og snudde Maries yrkesplaner på hodet.
– Jeg har alltid vært fascinert av verneverdige bygg – for ikke å snakke om antikvariske bygg med rosetter i taket. Drømmen er å få jobbe med gamle hus fra 1600-1800-tallet og linoljemaling.
For å bli malerlærling trenger man ingen formell utdannelse, så da Marie var ferdig med folkehøyskolen tok hun sjansen på å oppfylle malerdrømmen.
– Etter folkehøgskolen kontaktet jeg en lokal malerbedrift, og spurte om de hadde behov for flere lærlinger, sier Marie. Og det hadde de.
Marie ble ansatt i den lokale malerbedriften, Løten Malerverksted. Her jobber hun fortsatt i dag. Som en del av Håndverksgruppen føltes det godt å vite at Løten Malerverksted ville sørge for en skikkelig lærekontrakt, rettferdig lønn og en god arbeidsavtale.
– Det er veldig trygt å være ansatt i en bedrift som er en del av Håndverksgruppen. Man har alltid noen i ryggen, selv om man ikke alltid legger merke til det, og det er alltid noen som passer på om det skulle skje noe.
En annerledes utdannelse
For Løten Malerverksted som består av rundt 40 ansatte, er det viktig å skape en god lagfølelse på jobb. De ønsker å gi folk muligheter. Alt kan læres så lenge man møter opp når man skal, mener de. Derfor er de også opptatte av å matche rette menneske med rette oppgave. Her har altså Marie vært lærling i seks måneder. Om tre år vil hun være utdannet maler – en utdannelse der alt er betalt og helt uten studielån.
– Lærlingtiden føles ikke som skolearbeid. Dette er utdanningen min. Den er håndfast og konkret. Jeg vet hvorfor jeg gjør det jeg gjør, og framtiden min er sikker og trygg. Tenk å ha fullføre en utdanning uten å være sikret en jobb, legger hun til.
Marie koser seg med utdanningen sin som malerlærling. Aller best liker hun oppgavene der hun må jobbe både med hodet og hendene. Spesielt de litt særere tingene.
– Å rive tapet! Det er satisfying! Det er behagelig og meditativt, det involverer fysisk aktivitet og gir meg ro i sjela.
Uansett hva du liker å jobbe med, er det mulig å finne sin nisje som maler.
– Du har så mange muligheter etter at du er ferdig med lærlingetiden. Du kan male møbler, bli bedriftsleder, jobbe på store byggeplasser eller med restaurering av gamle hus. Du får utfordret deg selv, prøvd nye ting, og kan trekke på all kunnskapen du har tilegnet deg i lærlingetiden.
Viktig med en ansvarsfull arbeidsgiver
For Marie betyr det mye å ha en arbeidsgiver som bryr seg om de ansatte og omgivelsene sine. Blant annet har det vært stort fokus i lærlingtiden på forebygging av svart arbeid.
– Som ansatte i en bedrift som er en del av Håndverksgruppen lærer vi viktigheten av å forebygge svart arbeid. For eksempel holdt Skatteetaten et foredrag der de fortalte hvorfor vi ikke må jobbe svart, og konsekvensene av dette. Vi diskuterte caseoppgaver med fokus på etikk med andre lærlinger. Det var veldig hjelpsomt.
Marie forteller at om man forebygger svart arbeid, gir det et mer stabilt og tryggere arbeidsmarked. Det gjør at håndverkerne utfører jobben sin bedre, og ikke minst forhindrer det farlige arbeidssituasjoner.
– Etiske retningslinjer er viktig, fortsetter hun.
– Jeg synes det er viktig å ta vare på miljøet og de rundt meg. Jeg bruker hjelm og vernesko, og briller når det trengs. Sånt er viktig for sikkerheten på store arbeidsplasser. Vi bruker heller ikke ting som slipper ut farlige gasser. Vi har fokus på bærekraft. For eksempel anvender vi miljøvennlig maling og vasker pensler i egen vask.
Sosialt på jobb
En annen ting Marie har satt stor pris på, er at hun lærer så mye av andre fagfolk på jobben.
– Du lærer ikke bare av malere, men også snekkere og andre håndverkere i lunsjen. Maling er et kreativt fag, forteller hun.
– Det er gøy! Det er en annerledes hverdag. Du får ikke den vanlige skolefølelsen med en lærer holder monolog. Du interagerer med andre og det er utrolig sosialt. Går man med malerbukse og refleksjakke så sier alle hei. Du får alltid varm velkomst.
Det er likevel én ting Marie gjerne skulle hatt mer av på jobb: flere kvinnelige kollegaer.
– Det er kjempehyggelig å jobbe med menn. De har masse humor og jeg føler meg veldig inkludert, men vi jenter ser av og til ting de ikke gjør, ler hun lurt.
Sykt opptatt av deg
Helt til slutt: Marie Randen er lærling i Løten Malerverksted. Vi er sykt opptatt av å hjelpe unge folk som henne ut i arbeid.
Vil du ta en prat med oss?