- Jeg liker å kjenne at jeg lever på jobb!
Derfor er jeg sykt opptatt av å gjør en god jobb som murer.
Ole Kristian fant fort ut at allmennfag ikke var noe for ham. Han byttet til byggfag etter to uker på videregående, og fikk utplassering hos Murermester Frode Lindgren i Kristiansand etter bare et halvt år på skolen. Dette ble helt avgjørende for Ole Kristian. Han fikk også læretiden i samme firma, og her er han fortsatt.
- Det betydde mye for meg å få lærlingplass her. Jeg fant ut at jeg liker å jobbe med hendene og fikk raskt en god mestringsfølelse i jobben min, forteller han.
De store gutta
Mens Ole Kristian var lærling skjedde det noe som kom til å bety mye for ham.
- To murere med 20 års erfaring ble ansatt i firmaet, og jeg fikk jobbe med dem. Det ga meg en skikkelig boost. Det var kjempegøy å få lære av de store gutta, og vi jobber fortsatt sammen.
Entusiasmen til 23-åringen er tydelig. Han brenner for faget, og vil veldig gjerne at flere skal oppdage mulighetene og materialene som han er blitt så glad i. Å mure i tegl er nemlig virkelig blitt hans greie.
- Jeg er en person som liker utfordringer. Vi som jobber med tegl, er en fast gjeng som gjerne pusher oss selv. Jeg liker vekten av steinene, å holde i materialet. Jeg koser meg med å jobbe med tegl og mørtel, ofte på store prosjekter. Vi fryser og ler og hører på musikk. Og vi konkurrerer om å få til topp kvalitet på best mulig tid.
Tåler en støyt
Ole Kristian jobber mye ute, og selv på Sørlandet kan enkelte morgener være både rufsete og kalde. Men det plager ikke den unge håndverkeren i det hele tatt.
- Jeg liker det, og fysisk tungt arbeid. Hver stein veier mellom én og tre kilo, avhengig av størrelsen. Jeg liker å kjenne at jeg lever, og pleier å si at jeg får betalt for å trene, men det er veldig smart å trene i tillegg, for å unngå skader. Som fjellgeit, opprinnelig fra Beitostølen, er jeg glad i å gå i fjellet. Jeg bruker også treningsstudio, og har konkurrert i kampsport i mange år, særlig kickboksing. Jeg tåler en støyt, forteller han med et smil.
Men det er ikke bare rå styrke som gjelder. Det er viktig å gjøre godt arbeid, være nøye:
-Dette er et tungt yrke, men vi har én kvinne i firmaet, og vi kunne trenge flere. Jeg tror jenter ofte er perfeksjonister, og det er bra.
Dessuten er ikke teglstein det eneste en murer kan drive med. Flislegging og pussing er eksempler på andre sider av faget.
"Alle" liker en handyman
- Jeg setter pris på det gode miljøet og variasjonen som kommer med å jobbe både innendørs og utendørs. Murere gjør nemlig mye forskjellig, og det er stadig noe nytt å lære, forteller Ole Kristian som er sikker på at han har havnet på rett jobbhylle.
- Å jobbe som håndverker gjør oss dessuten praktiske. Man blir handyman av det, eller handywoman da. Det blir satt pris på også privat, understreker Ole Kristian. Han har samboer og snakker av erfaring.
Etter flere år med gode faglige forbilder, er det nå hans tur til å ta i mot byggfagelever som kommer på utplassering:
- Det er så artig å se når de kommer fra skolen, og når de får fram smilet fordi det er gøy å mestre. Vi opplever faktisk at flere vil gå denne veien nå.
Studietur til Danmark
Teglstein er leire som brennes, og det er en liten vitenskap å få fram den beste kvaliteten. I Danmark produseres mye teglstein - og det var utgangspunktet for en liten studietur for den engasjerte mureren.
Murerlaget fra Kristiansand reiste til Randers for å lære.
- Vi fikk oppleve hele prosessen på et stort anlegg der de både forsker og produserer stein. Da fikk vi se hvordan materialet først kom ut av ovnen som en marsipanplate, før den ble skåret opp til teglsteiner. Det var kjempespennende. I Danmark er jo murhus det vanlige, og mureren er på en måte sjefen. I Norge er det snekkeren, smiler Ole Kristian.
Murer-entusiasten blir oppriktig glad av å se et fint teglbygg, og favoritt-materialet til Ole Kristian er i vinden om dagen, faktisk så populært at han trenger nye kollegaer.
- Vi opplever at flere vil gå denne veien nå, og det er jo ikke så rart. Har du først murt et hus, så slipper du å drive med vedlikehold i 30 år!
Sykt opptatt av deg
Helt til slutt: Håndverksgruppen vokser - og det er nettopp fordi vi er sykt opptatt av fagene våre. Flinke folk får nemlig oppdrag.
Ole Kristian Grønolen fortsetter å utvikle seg som håndverker hos Murermester Frode Lindgren som er en del av Håndverksgruppen. Og vi er sykt opptatt av å ansette dyktige fagfolk som Ole Kristian.