- Ledelsen vil vi skal ha det bra
Astrid Lundgaard er skikkelig fornøyd lærling hos Malermester Buer i Drammen. At arbeidsgiveren følger henne tett, sørger for faglig utvikling og ikke minst trivsel, setter hun stor pris på.
Astrid kom inn i faget på en litt utradisjonell måte. Hun gikk ikke byggfag på videregående, men tok agronomutdanning, fordi hun er så interessert i dyr. En annen stor interesse er oppussing, og derfor søkte hun sommerjobb hos Malermester Buer.
Dermed var det gjort. Jenta var dyktig og ble tilbudt lærlingplass. Hun angrer ikke på at hun takket ja.
- Jeg trives veldig godt. Erfarne malere er veilederne mine, og de er hyggelige og høflige mot meg. Vil også berømme ledelsen som er flinke til å spørre hvordan vi har det. De bryr seg. Jeg merker at de vil vi skal ha det bra, forteller 20-åringen.
Månedlig refleksjon
Ingar Aasen, daglig leder hos Malermester Buer, er Astrids sjef. Han kan bekrefte at tett og god oppfølging i læretiden prioriteres høyt. Håndverksgruppen (HG) har nemlig utviklet HG-Skolen som sørger for opplæring og utvikling av ansatte i HG-selskapene.
- Som en del av HG-Skolen har vi her i Buer både teoriundervisning, leverandørbesøk og intern opplæring som hvordan man følger opp arbeidsforholdet digitalt i en app. Men det beste verktøyet vi har utviklet til nå er de månedlige refleksjonssamtalene. Dette er for å guide gjennom læretiden. Vi følger opp lærlingenes egne ukerapporter og snakker med dem om det de ellers har behov for, forteller han.
Rapportene lærlingene skriver hver uke handler mye om å lære seg å bruke riktige faguttrykk. Som at det ikke heter listverk rundt dører, men gerikter.
-Når de skal opp til fagprøven er det også teori de må mestre. Vi prøver også å få dem til å bli mer nøyaktige når de beskriver hva de har gjort den siste uka: ikke bare at de har sparklet, men hva de har sparklet med hvilken sparkel, og hvordan resultatet ble, utdyper Ingar Aasen.
Sikkerhet og etikk
HMS er også viktig å passe på i et håndverksfirma.
- Det snakkes mye om det i hverdagen: hvordan vi legger fra oss kniver, at det må holdes såpass ryddig at man ikke snubler og skader seg, forteller Astrid, som i skrivende stund er inne i et halvår med mest gulvlegging.
Etikk er også et område som blir ivaretatt i Håndverksgruppens bedrifter:
- Jeg har merket meg at de er opptatt av etikk. Vi hadde nylig en spørreundersøkelse, der vi fikk spørsmål som: Hva gjør du om du blir tilbudt svart betaling? Hvem går du til om du opplever mobbing på arbeidsplassen? Det er bra, mener Astrid.
Hun er litt over halvveis i læretiden sin, og er glad for at utdanningen hun tar gir henne mange muligheter karrieremessig:
-Jeg har fått mye innblikk i hva jeg kan velge framover, som å undervise, ta mesterbrev, og gå videre og bli entreprenør. Planen foreløpig er å ta fagbrev, og etter hvert mesterbrev hos Buer, men det kan jo hende jeg velger den andre avdelingen etter hvert.
Flere kvinner
Buer har en filial i Tønsberg også, med en egen avdelingsleder.
- Til sammen har vi tretten lærlinger, og av dem er fem kvinner. Det er ikke dårlig i denne bransjen. Kvinner gjør noe godt med miljøet. Vi har også to erfarne, kvinnelige malere på serviceavdelingen, forteller Ingar Aasen.
Om rundt halvannet år skal Astrid ta fagprøven. Hun er lærling i tre og et halvt år, siden hun ikke tok byggfag på videregående.
-Men hun kunne egentlig tatt prøven allerede nå. Hun er kjempeflink, slår sjefen fast.
Helt til slutt: Astrid Lundgaard er skikkelig fornøyd som lærling hos Malermester Buer i Drammen. Og vi i Håndverksgruppen er sykt opptatt av å ansette flinke folk som Astrid!
Vil du ta en prat med oss?